Viering 90 jaar # 4: Aan boord van de Kanedevenn

Kom aan boord van de Kanedevenn om onze 90e verjaardag te vieren!  - La belle-iloise conservenfabriek

90 jaar bestaan vieren door het verhaal te vertellen van de mannen en vrouwen die belle-iloise hebben gemaakt en nog steeds maken. Hen te ontmoeten, hen vragen te stellen, door hun leven te gaan. Dat is wat we je brengen in foto's en woorden, om samen een moment te delen in dit jubileumjaar.

Kom voor ons vierde portret van het jaar aan boord van de Kanedevenn, onze partner vissersboot, in het gezelschap van Christophe Lachenays, Hoofd Inkoop bij la belle-iloise.

Bij la belle-iloise selecteert Christophe Lachenays de vis van de vissers en houdt hij toezicht op alle aankopen van goederen en diensten van het bedrijf. Hij is verantwoordelijk voor alle grondstoffen die de conservenfabriek binnenkomen (vis, ingrediënten, oliën, verpakkingen), alle materiële goederen die het bedrijf aanschaft (zoals winkelmeubilair of fabrieksapparatuur) en alle diensten (zoals transport, opslag, energie, enz.). Alle uitgaven worden door zijn afdeling beheerd en gecentraliseerd.

Christophe Lachenays, Hoofd Inkoop bij belle-iloise

HET WERK

Hoe ben je bij la belle-iloise komen werken?

Voordat ik hier kwam, was ik inkoopmanager voor een levensmiddelenbedrijf dat aan supermarkten levert. Ik kwam naar la belle-iloise omdat ik een ander soort bedrijf wilde zien, minder industrieel, meer menselijk. Ik wilde kwaliteitspartnerschappen met leveranciers in plaats van machtsstrijd.

Het voordeel van la belle-iloise is dat het nooit de kwaliteit van het product opoffert voor de prijs en dat het de mens centraal stelt in het bedrijf, zoals blijkt uit de solide relaties die we hebben met onze partners.

Ik ben ook geboren in de zee en kom uit een familie van vissers, dus het is heel natuurlijk dat ik bij la belle-iloise terecht ben gekomen. Het grappige is dat mijn moeder daar heel lang geleden werkte als seizoensarbeider, toen de Conserverie nog in Port-Maria zat.

Uitvaren met de bemanning van de Kanedevenn

Wat is het aankoopbeleid van belle-iloise?

Voor ons gaat inkopen niet alleen om het vinden van de beste prijs-kwaliteitverhouding, maar ook om het kiezen van leveranciers die waarde hechten aan mensen, het milieu respecteren en wiens waarden overeenkomen met die van la belle-iloise. We zijn hier om voor de lange termijn te werken en dat betekent dat we ervoor moeten zorgen dat onze activiteiten winstgevend zijn en voordelen opleveren voor iedereen. Daarom werken we met zo weinig mogelijk tussenpersonen en delen we eerlijk zodat iedereen er beter van wordt.

De Kanedevenn, een 14 meter lang sardinevissersvaartuig, houdt traditionele en duurzame vismethoden in stand.

Hoe zou je management à la belle-iloise omschrijven?

Het is een participatieve en constructieve managementstijl. Je kunt het met iemand oneens zijn zonder hem te veroordelen. Je kunt luisteren naar meningsverschillen, terwijl je je eigen standpunt verdedigt. Het belangrijkste is dat er een uitwisseling is. Daarom zijn de waarden van het bedrijf respect, hoge normen, flexibiliteit en enthousiasme, omdat dit de 4 ingrediënten zijn die nodig zijn om goed te werken als een team. Dit alles wordt aangestuurd door Caroline Hilliet Le Branchu, onze CEO, die de teams een collectieve geest bijbrengt: hier trekken we elkaar niet voor de gek, we gaan vooruit en komen er samen.

Met onze partners en vissers is het net zo: ze moeten blij zijn met de relatie, ze moeten de voordelen zien en er moet transparantie zijn.

Anthony Gourret, eigenaar van Kanedevenn, speurt zijn schermen af naar een school sardines

Wat is je beste herinnering aan de belle-iloise?

De beste momenten zijn de natuurlijke euforie wanneer de stress wegebt. Tijdens het sardientjestijdperk moet ik dezelfde dag nog verse vis vinden voor de volgende dag, zo niet de hele volgende dag. En soms is dat bijna onmogelijk! Als ik 's ochtends hoor dat de eerste visser op wie ik rekende het heeft begeven, en vervolgens dat de tweede de vis niet kan vinden, verlies ik naarmate de dag vordert de hoop... Dus toen een derde eindelijk belde en zei “Dat is het, ik heb wat vis eruit”, en ik de teams aankondigde “Het is OK, morgen zijn er sardines”, was er onvermijdelijk een collectieve euforie omdat we allemaal aan dek zaten te wachten op het goede nieuws.

Christophe Lachenays belt elke dag met vissers om de vis te vinden die die avond wordt gevangen en de volgende dag in de belle-iloise wordt afgeleverd en verwerkt.
Sardines worden ook 's nachts gevangen, wanneer ze op zoek gaan naar voedsel (zoöplankton).

VISSEN

Wat is belle-iloise's relatie met vissers?

We hebben een goede relatie met de vissers, gebaseerd op nabijheid, vertrouwen en transparantie. Ik spreek ze 2 tot 3 keer per dag tijdens de zeven maanden van het sardineseizoen. Onze gesprekken zijn heel open en we begrijpen wanneer er inspanningen moeten worden geleverd. Het belangrijkste is om langetermijnrelaties op te bouwen, zoals het partnerschap met de Kanedevenn, dat al 15 jaar duurt. De nieuwe schippers van de boot zijn nu 25 en 32 jaar oud, ze zijn hier voor een tijdje en ze weten dat La Belle Iloise dat ook is.

Zodra de school sardines is ontdekt, laten de vissers de bolinche te water.
Het net draait met hoge snelheid rond de vis zonder hem te verstikken of de zeebodem te schrapen.

Wat betekent transparantie voor vissers?

La Conserverie is door de Franse autoriteiten erkend als “Weighing Operator” en is daarom betrokken bij de controle van de visserij en de hoeveelheden vis die uit zee worden gehaald. We wegen alle vis die de vissers aan ons leveren en bieden hen volledige transparantie door hen te betalen voor het daadwerkelijk gewogen gewicht, terwijl we onze klanten garanderen dat onze sardines zijn geteld als gevangen op zee. Er zijn maar weinig bedrijven die dit doen en de vissers weten dat ze, door aan La Conserverie te leveren, worden betaald voor het exacte gewicht van de vis.

Er zijn geen trucjes bij la belle-iloise, we zijn legitiem en dat geeft ons vertrouwen. Het is iets waar we elke dag aan werken en we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat er nooit twijfels zijn. Als ik een visser aan de telefoon heb, praten we over alles: hij vertelt me waar hij gevist heeft, welke mal (formaat sardine, noot van de redactie), of hij vroeg of laat gevist heeft, de kwaliteit van de vis, enz. En op mijn beurt deel ik informatie over de kwaliteit van de ontvangen vis, het glaceren, enz.

De schuif sluit het onderste deel van het net om een zak te vormen die de omsloten vis vasthoudt.

Bezoek je de vissers vaak?

Zo vaak als ik kan. Ik ben graag in het veld en werk graag aan de operaties. De contacten met de boten in Quiberon zijn heel nauw vanwege de nabijheid van de fabriek. Eergisteren ben ik in de haven van Lorient geweest en vrijdag ga ik naar een bijeenkomst met de vissers uit Finistère. Het is belangrijk om elkaar in het echt te zien: het is makkelijker om elkaars problemen te begrijpen als je de realiteit van de ander kunt zien, en om met oplossingen te komen, omdat we dan beter met elkaar kunnen praten.

Als de gevangen vis niet de vis is die je zoekt, wordt de zak weer geopend en wordt de vis ongedeerd teruggezet in het water.

Wat vind je van de start van het sardienenseizoen?

We gaan ervoor zorgen dat het seizoen zo soepel mogelijk verloopt, zoals elk jaar. Soms zal er vis zijn, soms niet, het weer zal goed zijn, het weer zal niet goed zijn... We zullen zien! Op dit moment zijn we net begonnen en zijn er onzekerheden over welke boten de zee op zullen gaan. Dus ik ben iedereen aan het bellen, de ronde aan het doen, zoals ze zeggen.

De aanwezigheidsdienst duurt van 6.30 tot 21.00 uur, maar het kan nog langer duren, afhankelijk van wanneer iedereen op zee is. En dat vind ik leuk, ik doe er altijd alles aan om het te laten doorgaan. Als ik een nacht moet opblijven om de volgende dag vis te vangen, slaap ik niet. Dat is geen probleem.

De vis wordt aan boord gebracht met een groot schepnet dat salabarde wordt genoemd.
De sardines worden onmiddellijk ondergedompeld in tanks met zeewater en ijs, waardoor alle kwaliteit en versheid van de vis behouden blijft.

DE AARDE

Ben jij een echte Bretoen?

100% pure boter, meer uit de Morbihan, aan zee. In mijn familie zijn we Bretons van vader op moeder, van generatie op generatie, in ieder geval sinds de Revolutie. De Bretonse identiteit zit dus in de genen. Ik sta erg open voor de wereld, maar toevallig zijn we allemaal Bretons in de familie.

Na het vissen controleert de bemanning de staat van de bolinche en repareert het net met de hand, volgens de oude technieken van de filetier, een beroep dat nu verdwenen is.

Wat betekent het om Bretons te zijn? Wat betekent het?

Iedereen heeft zijn eigen opvatting over de Bretonse identiteit. In mijn geval is er een sterke verbondenheid met de zee, maar er zijn ook Bretonnen die op het land wonen. Naar mijn mening betekent Bretons zijn dat je bij een aantal waarden hoort, een sterke verbondenheid met een gebied, de verdediging van de regio en haar geschiedenis. Als we morgen voor Bretagne moeten vechten, ben ik een van de eersten die gaat!

Het spannen van het net houdt in dat de mazen strakker worden gemaakt, waarbij de grootte van de mazen van invloed is op de selectiviteit van het vissen. Het doel is om er zeker van te zijn dat er alleen sardines worden gevangen.

DE ZEE

Wat kenmerkt de wereld van de zee en verbindt mensen op zee?

Vrijheid. De zee belooft grenzeloos avontuur. Ze biedt een horizon die oneindig lijkt, waardoor je jezelf zo ver mogelijk kunt projecteren.

Mensen van de zee zijn ook authentiek. We zeggen de dingen gewoon, zoals we ze voelen. En dat vind ik zo leuk aan het werken met vissers. Soms zijn de uitwisselingen een beetje ruw, maar ze zijn tenminste echt en we komen verder. Authenticiteit staat voorop.

Tot slot is er de viscerale band met de zee: als ik de meeuwen niet hoor, of het geluid van de branding, dan is het niet goed. Ik kan niet leven zonder de zee.

goed eten

Wat betekent goed eten voor jou?

Ik werk vanuit het principe dat we verantwoordelijk zijn voor hoe we ons lichaam voeden. En ik geloof dat het lichaam van nature roept om het voedsel dat het nodig heeft. Als we ernaar luisteren, zullen we van nature gezonde dingen eten: verse producten, zo schoon mogelijk, zonder toevoegingen. Goed eten betekent eten voor je lichaam.

Goed eten betekent ook niet verspillen. Mijn koelkast is meestal leeg, omdat ik het haat om eten weg te gooien - dat doe ik eigenlijk nooit. Als een vis wordt gevangen, moet hij worden opgegeten of ingeblikt, anders zou hij in het water moeten blijven. Vandaag de dag moeten we collectief streven naar nul afval, op elk niveau. Gezond eten gaat ook over precies nemen wat je nodig hebt, en niet te veel nemen om het uiteindelijk weg te gooien en te verspillen.

De Kanedevenn keert terug naar Rosmeur, de historische vissershaven van Douarnenez, ooit de belangrijkste sardinehaven van Bretagne met een vloot van bijna 800 sardineboten.

Wat is je favoriete belle-iloise recept?blue]

Er zijn er zoveel waar ik van hou, ik eet elke week belle-iloise, maar als ik moest kiezen zou ik zeggen sardientjes met olijven uit Nice, en crème van sardientjes met whisky!

[blue]Zie je voedsel in blik als een product van de 21e eeuw?

Ja, ingeblikt voedsel vereist geen energie om te bewaren en is gemakkelijk te gebruiken. Het grote voordeel is dat je het hele jaar door vis kunt eten die in het seizoen gevangen is. En eenmaal ingeblikt blijft de kwaliteit intact. Invriezen kost veel energie en het product gaat na verloop van tijd oxideren.

De vers gevangen sardines worden meteen daarna geleverd aan Quiberon, om te worden verwerkt door de teams van Production la belle-iloise.

DE TOEKOMST

Wat geeft je hoop voor 2022?

Mijn vooruitzicht is dat alles morgen beter zal zijn. Ik ben van nature een optimist en ik zeg tegen mezelf dat alles altijd het beste is, dat alles goed komt, zelfs als je het niet meteen ziet. Het is een speciale manier om naar het leven te kijken, maar wel een die ons in staat stelt om op een positieve manier verder te gaan.

De pandemie heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat we minder vervuilen en dit heeft vragen opgeroepen over onze consumptiepatronen en de invloed die ze hebben op het milieu. Ik denk dat overconsumptie geleidelijk zal verdwijnen. Het is te wijten aan wat in de 20e eeuw werd gepropageerd, maar vandaag zijn we voldoende geïnformeerd om te weten wat we moeten doen en om effectiever vooruit te komen.

Fotocredits

Foto's van Kanedevenn: Florence Joubert

Foto van Christophe Lachenays: Eric De Bagneux

Commande groupée
Bulkbestelling
Start een groepsbestelling en nodig anderen uit om deel te nemen aan uw bestelling. Ze kunnen hun favoriete producten toevoegen voor een gezamenlijke bezorging en besparen op de bezorgkosten.