Het goede van zeewier

Het onderwerp algen staat centraal in discussies op veel gebieden van onderzoek en innovatie: deze zeeplanten zijn in opkomst als de oplossing voor de uitdagingen van morgen op het gebied van ecologie, energie en biotechnologie, maar ook op het gebied van cosmetica, gezondheid en voeding.
Bij la belle-iloise ondernemen we actie en innoveren we dag na dag om je het plezier van lekker eten te geven, met producten die goed voor je zijn en goed voor de planeet. En sinds enkele jaren bieden we je smakelijke recepten aan, verrijkt met biologisch zeewier uit Bretagne.
De nieuwste toevoeging, Mayoz'algues, vindt de klassieke mayonaise opnieuw uit met koninklijke kombuvlokken om hem nog gezonder te maken - een kans voor ons om met jou te praten over zeewier en de voordelen ervan!

Zeewier, een onuitputtelijke natuurlijke hulpbron
Algen, een van de eerste levende wezens op aarde, verschenen ongeveer 3 miljard jaar geleden en zijn nu te vinden aan elke kustlijn ter wereld. Tussen microalgen, die met het blote oog niet waarneembaar zijn, en macroalgen, die duidelijk zichtbaar zijn, zijn er meer dan 400.000 soorten in een oneindige verscheidenheid van vormen en kleuren.

Algen, een hernieuwbare en zelfs onuitputtelijke bron, groeien tot 20 keer sneller dan landplanten. Ze worden beschouwd als primaire producenten en ontwikkelen zich autonoom door middel van fotosynthese, d.w.z. door CO2 uit de atmosfeer op te vangen en om te zetten in zuurstof met behulp van zonlicht. Door dit natuurlijke proces produceren algen alleen al de helft van de lucht die we inademen!

Het is ook door het fotosyntheseproces dat algen verschillende kleuren aannemen. Rood, bruin of groen, hun verschillende kleuren zijn te danken aan de specifieke pigmenten die elk van hen van het zonlicht opvangt, afhankelijk van de diepte van het water. Om dezelfde reden biedt elke soort zeewier zijn eigen specifieke voedingsstoffen en smaken!
Algen, in het hart van de ecologische transitie
De belofte van een wereld zonder plastic en fossiele brandstoffen, algen bieden een breed scala aan mogelijke toepassingen voor een duurzamere wereld, van het vervangen van benzine en chemische meststoffen tot het behandelen van afvalwater en het zuiveren van de lucht in onze stadscentra.
Met het op één na grootste maritieme grondgebied ter wereld loopt Frankrijk voorop als het gaat om de ontwikkeling van zeewierkweek en -onderzoek, om zo de ecologische en economische transitie tot een succes te maken. Toch is zeewier nog te weinig bekend in Frankrijk, waar het slechts 0,01% uitmaakt van de wereldwijde zeewierproductie - alle toepassingen samen - en alleen Azië steekt er met kop en schouders bovenuit.

Op het gebied van voeding is Bretagne echter het favoriete gebied van Europa voor voedingsalgen, goed voor 85% van de productie. Dit is te danken aan de kwaliteit van het Bretonse water en de ideale klimatologische omstandigheden voor hun ontwikkeling: de beroemde Golfstroom en de fytoplanktonbloei!

Zeewier, pioniers van een gezonder, duurzamer dieet
Zeewier wordt in Azië al duizenden jaren dagelijks gegeten en is verre van nieuw. Ze zitten boordevol essentiële voedingsstoffen, veel meer dan de meeste landplanten omdat ze, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, minder water bevatten dan landplanten en dus een onvergelijkbare voedingsdichtheid bieden.

Ze zijn van nature rijk aan mineralen, sporenelementen en vitamines, en een bron van vezels en eiwitten. Bovendien bevatten ze weinig vet en suiker: de winnende combinatie voor gezonde voeding! Deze 'superzeegroenten' worden beschouwd als een van de meest veelbelovende voedingsmiddelen van de 21e eeuw en bieden aanzienlijke gezondheidsvoordelen dankzij hun antioxidantkracht en hun neuroprotectieve en ontstekingsremmende effecten.

IJzer, calcium, magnesium, jodium, kalium, vitamine A, B, C, E, K... hun bestanddelen dragen bij tot celvernieuwing en het goed functioneren van de hersenen, het hart en het immuunsysteem, terwijl ze spieren, botten en tanden versterken.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 20 tot 30 g per persoon, dus gebruik zeewier als garnering of smaakmaker met andere ingrediënten. Qua smaak past het goed bij allerlei smaken en gerechten en versterkt het bestaande smaken!
Onze biologische zeewierproducten uit Bretagne
Al het zeewier dat we bij la belle-iloise kopen, is biologisch Bretoens zeewier dat in het seizoen in Finistère op het ritme van de getijden wordt geoogst door onze lokale producenten.
Door producten op basis van zeewier aan te bieden, maken we deze kostbare voedselbron toegankelijk en geven we mensen de kans om zeewier in de juiste hoeveelheden op hun bord te leggen. Met dit in gedachten hebben we 8 smakelijke, gejodeerde recepten bedacht die we graag met jullie willen delen!

Laten we beginnen met onze Tartaar van Zeewier en Olijven: gemaakt met 32% zeewier, is het een 100% groenteconcentraat dat zwarte olijven en zuiderse groenten combineert met wakame en koninklijke kombu in een recept met Provençaalse smaken...
Onze Arvorig Soepen bevat 15% zeewier: een resoluut Bretonse groentesoep die boekweit, artisjok, wakame, dulse en biologische royal kombu op briljante wijze combineert!


We hebben het er al over gehad: onze gloednieuwe biologische Mayoz'algues bevatten 12% wakame! En onze gepaneerde Makreel met zeewier en citroen, met 6,7% wakame, is een heerlijke en lichte toast als aperitief...


Onze kleine Indie Veggie schotel, met 7% zeewier, is een heerlijke 100% vegetarische groentecurry met zeespaghetti. Dit product wint de “Saveurs-prijs” in de Isogone-wedstrijd in 2021!
>> Lees de volledige fotoreportage van Clément Chapillon van Julian, een van onze partnerproducenten, die zeewier oogst in de baai van Roscoff, in Noord-Finistère.
>> Om meer te weten te komen over zeewier, bezoek Ceva Algues - het Centrum voor de Studie en Ontwikkeling van Zeewier!