Saga van de Regio's #2: Zuid-West...

Saga van de Regio's #2: Zuid-West...

Vier dozen, vier regio's en een mozaïek van smaken die synoniem staan aan ontsnappen! Bij la belle-iloise verwennen we je graag met onze kwaliteitsvolle confituren en nemen we je graag mee op reis met hun ontelbare recepten. Ter gelegenheid van de lancering van onze nieuwe Regionale Geschenksets nemen we je mee op een kleine reis door Frankrijk en zijn prachtige horizonten...

SAINT-JEAN-DE-LUZ, DE STAD VAN DE KAPERS

Ongi etorri! Welkom in Baskenland! Geroemd om zijn glooiende, groene kustlijn met zijn immense oceaanblauwe golven, zijn rood-witte vakwerkhuizen en de legendarische gastvrijheid van zijn inwoners, is Baskenland een uitnodigende plek om te dineren en vrolijk te zijn.

Ter ere van onze nieuwe Côté Sud-Ouest box hebben we ervoor gekozen om koers te zetten naar Saint-Jean-de-Luz, waar de belle-iloise haar winkel opende op Rue Gambetta 21 in 2002.

Duik in het hart van de “Stad van de kapers”, in het gezelschap van Belen, verkoopster en lokale ambassadrice van belle-iloise sinds 12 jaar!

Hoe lang woon je al in het zuidwesten? Is het een goede plek om te wonen?

Ik kom oorspronkelijk uit Spaans Baskenland, uit San Sebastian, slechts 30 km van Saint-Jean-de-Luz! Ik ben 26 jaar geleden aan de Franse kant komen wonen, toen ik me in 1997 in Hendaye vestigde.

Het is een geweldige plek om te wonen! De mensen zijn gelukkig, het is er mooi, vriendelijk, levendig... en het eten is er heerlijk!

Het weer is prima, ook al regent het vaak: het weer verandert snel en op één dag kun je van alles hebben qua weer. Het goede van de regen is dat het goed is voor de natuur - het is hier erg groen!

LA BELLE-ILOISE

Wat vind je leuk aan je werk?

Wat ik leuk vind, is dat we goede kwaliteitsproducten verkopen die gegarandeerd in de smaak vallen! De meeste voorbijgangers kennen belle-iloise niet, dus vertel ik ze over onze geschiedenis, het merk, onze expertise...

Onze paradepaardjes zijn natuurlijk Sardines à la luzienne en Emietté de thon à la luzienne, omdat het recepten zijn die geïnspireerd zijn op de lokale culinaire wereld, met peper uit Espelette en ham uit Bayonne! De soep in Baskische stijl is ook erg populair!

Wat betekent belle-iloise voor jou?

Het gaat over lekker eten: gezond en met plezier eten. Dat is waar het voor mij om draait. Ik hou van de smaak van eenvoud, en dat is wat belle-iloise biedt: de producten zijn zo goed zoals ze zijn, dat je er niets aan hoeft toe te voegen!

Wat is jouw favoriete belle-iloise recept?

Ik hou echt van tonijn met groene peper en de geweldige smaak van witte witte witte witte tonijn versterkt door de geurige noten van olijfolie en groene peper. Ik vind het heerlijk om het zo te eten met gekookte aardappels!

Ik ben ook dol op Kreeften Bisque, Schelpdier Velouté en Rotsvissoep. Ik maak er graag risotto's mee: ik kook de rijst, voeg dan de soep, bisque of velouté toe en verder niets! Geen kaas of iets anders nodig, het is heerlijk en zo makkelijk te maken!

Wat betekent goed eten voor jou?

Goed eten betekent voor mij eenvoud, zonder te veel voorbereiding. Als je de juiste ingrediënten hebt, is de smaak er, je hoeft niets toe te voegen of te verbloemen! Het gaat ook om maaltijden met het gezin, maaltijden die lang duren en waarbij je geniet van het samenzijn...

ZUIDWESTZIJDE

Wat betekent Baskenland voor jou?

Baskenland is altijd mijn thuis geweest, ook al woon ik nu aan de Franse kant! We zijn een eenvoudig, vriendelijk en gastvrij volk. Het platteland is heuvelachtig en er zijn net zoveel mooie dorpen te bezoeken in het binnenland als aan de kust!

Vertel me over de stad Saint-Jean-de-Luz en het gebied waar de winkel is gevestigd?

Saint-Jean-de-Luz is een klein stadje aan zee. De winkel ligt midden in het centrum, in de rue Gambetta, de belangrijkste voetgangersstraat, op 100 meter van het Grande Plage! We zitten vlak naast de kerk Saint Jean Baptiste, waar Louis XIV trouwde.

Wat zijn de must-see plaatsen of activiteiten in de omgeving?

In Saint-Jean-de-Luz moet je door de stad slenteren langs de witte huizen met hun rode, groene of blauwe vakwerk... De must-sees zijn het huis van Louis XIV, op het gelijknamige plein, de vismarkt en de vissershaven in Ciboure, die je kunt zien vanaf het einde van de rue Gambetta. Alles is nog net als vroeger!

In de regio moet je absoluut het dorp Espelette bezoeken, dat erg mooi en vol bloemen is en waar je op elk huis pepers kunt zien. Voor mij is dit het mooiste dorp van Baskenland!

Een typisch lokaal recept om te delen?

Ik ben dol op Axoa van kalfsvlees. Het is een ragout van gehakt in een tomatensaus met uien, paprika, gehakte chilipepers en Espelette chilipeper. Je kunt het serveren met aardappelen, rijst, pasta... het is heerlijk!

Thuis gebruik ik Espelette chilipeper veel - ik gebruik het bijna overal! Het is een chilipeper die heel geurig is en niet pittig! Het gaat heerlijk samen met vlees en vis: in pasta bolognese is het bijvoorbeeld erg lekker! Het is het Baskische tintje dat ik graag toevoeg aan klassieke Franse of Spaanse gerechten.

Het zomerseizoen gaat beginnen, wat kunnen we je wensen?

Ik ben echt blij als ik mijn klanten elke zomer terug zie komen, en ze komen allemaal terug! Saint-Jean-de-Luz heeft een zeer internationale klantenkring, met mensen uit alle windstreken: Spanje, Duitsland, de Verenigde Staten, Japan... Ik hou van deze zomerse smeltkroes!

Foto: Éric Frotier de Bagneux

>> Onze regionale cadeausets

Commande groupée
Bulkbestelling
Start een groepsbestelling en nodig anderen uit om deel te nemen aan uw bestelling. Ze kunnen hun favoriete producten toevoegen voor een gezamenlijke bezorging en besparen op de bezorgkosten.