De Saga van de Regio's #4: Het Noorden...

De Saga van de Regio's #4: Het Noorden...

Vier dozen, vier regio's en een mozaïek van smaken die synoniem staan aan ontsnappen! Bij la belle-iloise verwennen we je graag met onze kwaliteitsvolle confituren en nemen we je graag mee op reis met hun ontelbare recepten. Ter gelegenheid van de lancering van onze nieuwe Regionale Geschenksets nemen we je mee op een kleine reis door Frankrijk en zijn prachtige horizonten...

CABOURG: DE KONINGIN VAN DE CÔTE FLEURIE

Binv'nue, Boujou! Welkom in de Nord, van Hauts-de-France tot Normandië! Beroemd om zijn monumentale witte kliffen, zijn sierlijke kusten: gebloemd, parelmoer, albast of opaal, zijn immense stranden, kleurrijke hutten en zandjachten, nodigt de Kanaalkust je uit om te genieten van een vakantie en een joviale maaltijd.

Ter ere van onze nieuwe C'est le Nord box hebben we ervoor gekozen om koers te zetten naar Cabourg, waar La Belle Iloise in 2005 haar winkel opende op 53 Avenue de la Mer.

Maak een wandeling door het hart van de “Koningin van de Côte Fleurie”, ook wel bekend als La Romantique... in gezelschap van Christine, al 15 jaar verkoopster en lokaal ambassadrice voor belle-iloise!

Hoe lang woon je al in Normandië? Woon je in Cabourg?

Ik kom hier niet vandaan, ik kom uit Bourgondië en toevallig ben ik geboren in het zuidwesten, in Bayonne. In 2007 werd mijn man overgeplaatst naar Normandië, dus ben ik hem natuurlijk gevolgd. We wonen ongeveer vijftien kilometer van Cabourg, in een mooie kleine gemeente die heel goed gelegen is, halverwege Caen!

Is het fijn om hier te wonen?

Oh ja, dat is het zeker! Normandië is echt een prachtige regio, heel prettig en leuk om in te wonen... Je hebt de zeezijde met zijn prachtige stranden, en het platteland in het binnenland, met de Normandische Schweizer, waar het allemaal groen is met mooie typische dorpjes... Het is heerlijk!

LA BELLE-ILOISE

Hoe ben je bij La Belle Iloise terechtgekomen?

Ik kwam er 16 jaar geleden! Ik was net verhuisd naar Normandië en op zoek naar een baan toen ik een advertentie tegenkwam van la belle-iloise om te werken als verkoopster in de winkels van Cabourg en Ouistreham. Ik solliciteerde, kreeg de baan, vond het leuk en bleef! Ik herinner me nog precies de dag dat ik aankwam, want het was 1 april: het was geen grap en het pakte heel goed uit! (lacht).

Vandaag hou ik nog steeds evenveel van mijn job: de producten zijn goed, de klanten zijn vriendelijk, we krijgen vertrouwen en autonomie en de belle-iloise winkels liggen altijd op prachtige locaties, mooie badplaatsen of in het hart van grote steden!

Wat vind je het leukste aan je werk?

De glimlach op het gezicht van de klanten als ze de winkel verlaten! Als ze blij weggaan en zeggen “Bedankt voor je welkom, bedankt voor je advies”, dan verwarmt dat mijn hart en maakt me dat heel gelukkig!

Voorbijgangers die de winkel binnenkomen zonder kennis van belle-iloise zijn verbaasd over de verscheidenheid en het aantal producten dat wordt aangeboden en kunnen zich niet voorstellen wat je er allemaal mee kunt doen! Ik vind het dan ook leuk om hen onze vele assortimenten te laten zien, de verschillende toepassingen uit te leggen, onze receptkaarten voor te stellen of zelfs mijn eigen ervaringen te delen, want ik doe thuis ook culinaire proeven! (lacht)

Wat betekent belle-iloise voor jou?

Voor mij vertegenwoordigt La Belle Iloise een ongelooflijk succesverhaal: het begon met eenvoudige sardientjes in blik en het is verbazingwekkend dat het bedrijf het schip zo goed heeft kunnen besturen! Ik bewonder het vermogen van het bedrijf om zich in te zetten voor voortdurende verbetering en vooruitgang, zodat het merk ook na verloop van tijd blijft bestaan...

La belle-iloise is ook een manier van denken, een levenskunst, met het besef dat we het milieu moeten respecteren, ons moeten aanpassen aan de natuur en het moeten doen met wat ons omringt om duurzaam te zijn... Ik vind dat geweldig.

Wat is je favoriete belle-iloise recept?

Ik ben dol op tonijn au naturel, ik vind het gewoon fantastisch en onvergelijkbaar met tonijn die je in de supermarkt vindt. De smeltende textuur, de verse smaak... er is geen equivalent voor deze tonijn, en als klanten het eenmaal geproefd hebben, komen ze terug voor meer!

Het is zo makkelijk te bereiden dat ik het vaak gebruik voor zomerse salades: gewoon het blikje openen, een komkommer en een paar tomaten snijden en voilà! Het is zo makkelijk te bereiden, ik gebruik het veel voor zomerse salades: gewoon het blik openen, een komkommer en een paar tomaten snijden en voilà! Het is zelfvoorzienend, je hoeft niet eens olie, mayonaise of dressing toe te voegen: het is gewoon lekker zoals het is.

Ik ben ook dol op makreelfilets: gewoon opwarmen met rijst en je hebt een lekker, kant-en-klaar gerecht!

Wat betekent goed eten voor jou?

Goed eten is voor mij vooral een kwestie van herkomst en seizoensgebondenheid. Als ik mijn producten ga kopen, zorg ik ervoor dat ze Frans zijn. Misschien moet ik meer betalen, maar dat is belangrijk voor mij. Ik let niet te veel op vetgehalte en calorieën... ik wil vooral dat het goed, kwalitatief en Frans is!

Ik sta graag in de keuken om de tijd te nemen om eten klaar te maken. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om boeuf bourguignon te koken zoals mijn moeder en grootmoeder dat deden: een paar uur laten sudderen, omdraaien, af en toe proeven en herinneringen ophalen uit mijn kindertijd... Vleesgerechten in saus, typisch Bourgondisch, zijn mijn madeleine van Proust!

Goed eten betekent ook de tijd nemen om aan tafel te zitten, rustig te praten, te kijken hoe het gerecht aankomt en het met je ogen te waarderen, want het is mooi, en er dan van te genieten zonder je te haasten...

C'EST LE NORD

Wat betekent Normandië voor jou?

Mijn geadopteerde thuis! Voordat ik hier aankwam, had ik al in verschillende delen van Frankrijk gewoond, en zelfs in de Stille Oceaan, maar ik was niet bijzonder gehecht aan een bepaalde regio: ik was er omdat ik er moest zijn.

Maar toen ik in Normandië aankwam, werd ik verliefd op de uitgestrekte stranden die zo'n gevoel van vrijheid geven, en op de diversiteit van groene, bucolische landschappen...

Wat betekent het om Normandiër te zijn?

Normandiërs zijn op het eerste gezicht nogal gereserveerde en discrete mensen: ze praten niet hard of barsten in lachen uit zoals in het zuiden... Misschien komt dat door het weer - het vriest hier op dit moment! (lacht)

Aan de andere kant, als het ijs eenmaal gebroken is en ze je leuk vinden, vinden ze je echt leuk!

Vertel eens iets over de stad Cabourg en het gebied waar de winkel is gevestigd?

Onze winkel in Cabourg ligt midden op de Avenue de la Mer - een betere locatie in de stad is er niet! Het is een prachtige laan, met mooie kledingwinkels, eetgelegenheden, souvenirwinkels aan zee en aan het eind het Grand Hôtel, een emblematische plek met een hele geschiedenis!

Er is meer lokaal leven in de omgeving, in badplaatsen als Merville-Franceville of Ouistreham, dat een grote vissershaven heeft en een vismarkt waar lokale vissers hun vangst van de nacht rechtstreeks aan de lokale bevolking verkopen!

Le port Riva-bella de Ouistreham et son célèbre phare

Wat zijn de bezienswaardigheden of activiteiten in de omgeving?

In Cabourg zelf is de Promenade Marcel Proust, langs het Plage des Romantiques, een must-see. Het is echt een prachtig lang stuk en de wandelingen eindigen altijd bij het legendarische Grand Hôtel!

Proust bracht hier jaren door toen hij À la recherche du temps perdu schreef. Hij gebruikte Cabourg als model om Balbec beter te kunnen projecteren, de denkbeeldige badplaats waar À l'ombre des jeunes filles en fleurs zich afspeelt. Er zijn ook veel cultfilms opgenomen in het Grand Hôtel: La Boum, Le Cœur des hommes, Intouchables...

Cabourg staat ook bekend om zijn Belle Epoque villa's, waaronder de Villa du Temps retrouvé, een geweldige culturele plek om te bezoeken en u onder te dompelen in de verbeelding van Proust en het vakantiegevoel dat hier heerste aan het begin van de 20e eeuw!

Vlakbij, op 5 minuten afstand, ligt Dives-sur-mer, een klein havenstadje waar ik dol op ben: het is er gezelliger en er is een mooi middeleeuws stadscentrum met een rijke geschiedenis, want van hieruit viel Willem de Veroveraar in 1066 Engeland binnen. Je kunt alles over zijn epos te weten komen in het Tapijtmuseum van Bayeux, waar “La Toile de la Conquête”, een bijna 70 meter lang wandtapijt uit de 11e eeuw, wordt tentoongesteld!

De herinnering aan de landingen van 1944 is nog steeds sterk aanwezig in de regio, met vele bezienswaardigheden: het Atlantikwall Museum in Ouistreham, de Amerikaanse begraafplaats in Arromanches, het Caen Memorial... dit zijn onvergelijkbare sites, waar je niet naar binnen kunt gaan zonder een vleugje verdriet te voelen.

Meer in het algemeen zijn zeegerelateerde activiteiten hier alomtegenwoordig en er zijn overal prachtige stranden! Sommigen gaan wandelen, anderen gaan strandzeilen en velen gaan te voet vissen: bij eb gaat iedereen schelpdieren rapen. Soms krijgen we niet veel, maar we zijn blij als we onze tien schelpen mee naar huis mogen nemen! (lacht)

Een typisch lokaal recept om te delen?

Het typische recept waar ik dol op ben is heel eenvoudig Tarte Normande: het is als een klassieke appeltaart, maar dan met crème fraîche! Het enige wat je hoeft te doen is wat eieren opkloppen met wat room en een scheutje Calvados (als je dat lekker vindt, maar dat hoeft niet), dit over de taart verdelen en in de oven zetten: de taart wordt smeltzacht en heerlijk! En het beste is om de boter en room bij een lokale producent te halen...

We hebben hier ook erg goede sint-jakobsschelpen, en die uit Ouistreham zijn erg beroemd! Ze kunnen op allerlei manieren bereid en gegeten worden: rauw, gebakken in de pan met peterselieboter, in een preifondue met crème fraîche, of gewoon gemarineerd in citroensap gedurende 15 tot 45 minuten, afhankelijk van je voorkeur. De citroen kookt de sint-jakobsschelpen en het resultaat is supermals!

We hebben een aantal geweldige sint-jakobsschelpfestivals in de omgeving, zowel in Ouistreham als in Port-en-Bessin. Ze vinden plaats in de herfst om de opening van het seizoen te vieren, en veel lokale producenten komen hun lokale producten verkopen naast de sint-jakobsschelpen: Calvados, appels, of teurgoul, de beroemde Normandische rijstpudding!

Met de lente komt het toeristenseizoen. Wat hoopt u voor het seizoen?

Mijn wens is dat we veel klanten en bezoekers krijgen, wat het geval zou moeten zijn, want begin juni is het de 80e verjaardag van de landingen op D-Day. Dat zal veel internationale toeristen aantrekken en er zijn allerlei evenementen gepland: herdenkingsceremonies op de herdenkingsplaatsen, parachutesprongen, optochten met oldtimers, bals in klederdracht... Een echte reis terug in de tijd, 80 jaar in het verleden!

Ik hoop dan ook dat bezoekers uit alle hoeken van de wereld blij zullen zijn om de belle-iloise streek en haar fijne producten te ontdekken en een stukje Frankrijk en Normandië mee naar huis te nemen. Altijd met een glimlach en een hallo, dat is heel belangrijk!

Foto: Éric Frotier de Bagneux

>> Ontdek al onze regionale geschenksets

Commande groupée
Bulkbestelling
Start een groepsbestelling en nodig anderen uit om deel te nemen aan uw bestelling. Ze kunnen hun favoriete producten toevoegen voor een gezamenlijke bezorging en besparen op de bezorgkosten.