De saga van de regio's: Interview met Marie Doazan

De saga van de regio's: Interview met Marie Doazan

Vier dozen, vier regio's en een mozaïek van smaken die synoniem staan aan ontsnappen! Bij la belle-iloise verwennen we je graag met onze kwaliteitsvolle confituren en nemen we je graag mee op reis met hun ontelbare recepten. Ter gelegenheid van de lancering van onze nieuwe Regionale Geschenksets nemen we je mee op een kleine reis door Frankrijk en zijn prachtige horizonten...

Na tussenstops in La Trinité-sur-mer, Saint-Jean-de-Luz en Menton, gaan we op weg om de vrouw te ontmoeten die onze prachtige dozen heeft ontworpen: kunstenaar-illustrator Marie Doazan, die ons te woord staat vanuit haar flat in Marseille!

Toen Léa Marie ontmoette...

Léa, productmanager op de afdeling Marketing & Innovatie bij belle-iloise, ontdekte Marie Doazan toen ze op zoek was naar een nieuw talent om onze regionale geschenkdozen te illustreren. Ze was op zoek naar een uniek grafisch universum - en toen kwam ze een van Marie's werken tegen: Menton... en het was liefde op het eerste gezicht!

“Ik zei tegen mezelf, dat is het, zij is het! Ik werd meteen verleid door haar stijl, die aansloot bij de ansichtkaarten van vroeger en de mooie herinneringen aan vakanties... En het geluk wilde dat het meteen werkte: Marie was al heel lang fan van Menton!

Menton, Marie Doazan

MARIE DOAZAN x LA BELLE-ILOISE

Vertel ons over het proces van het creëren van de Coffrets-regio's?

Dit project was een echte kans! Toen Léa contact met me opnam, droomde ik er al van om met belle-iloise te werken. Ze kwam naar me toe met het formaat van de doos en een inspiratiebord en gaf me carte blanche! Het is geweldig om als kunstenaar de vrije hand te krijgen en het is leuk om nieuwe ideeën te kunnen bedenken.

Ik was erg geïnspireerd en ben meteen aan de slag gegaan met de illustraties. Na een paar schetsjes in mijn notitieboekje ging ik al snel aan de slag met de kleuren, hand in hand met Léa!

Voor Côté Sud-Ouest kozen we bijvoorbeeld een rood dat dicht bij de kleur van de Espelette-paprika ligt en een groen dat typisch is voor de heuvelachtige landschappen van Baskenland, het felle groen van de vegetatie als het net geregend heeft...

Waar heb je je inspiratie vandaan? Ben je in een van de drie regio's geweest?

De On dirait le Sud box was het makkelijkst te illustreren omdat ik het zuiden zo goed ken! Ik kom uit Toulouse, mijn man komt uit Marseille en we wonen er al 7 jaar. Mimosa's, citroenbomen, olijfbomen... het zijn allemaal thema's waar ik al jaren mee bezig ben!

Voor Côté Sud-Ouest putte ik uit mijn jeugdherinneringen, want mijn grootouders kwamen uit de Landes streek en ik bracht er al mijn vakanties door. Hoewel Landes niet echt Baskenland is, heb ik me er toch door laten inspireren: voor het Baskische bord op de doos heb ik het servies uit hun huis nagemaakt!

Er is één regio waar ik nog nooit ben geweest: Bretagne! Ik droom ervan om de kleuren daar te zien... Ik kijk voortdurend naar reportages over Bretagne en het is mijn volgende reisbestemming!

Voor Plein Ouest had ik dus de meeste inspiratie nodig: ik ging op zoek naar beelden uit Epinal en aangezien de belle-iloise in Quiberon is gevestigd, hielp Léa me om clichés over Bretagne te vermijden! Als ik in de buurt ben, kom ik La Conserverie gedag zeggen, dat beloof ik! (lacht)

Hoe heb je belle-iloise ontdekt?

Het was 7 jaar geleden, met Kerstmis, in Sainte-Maxime! Mijn man en ik hadden daar een tijdelijke pop-store geopend voor de feestdagen, waar ik mijn tekeningen tentoonstelde en hij, een brillenfabrikant, zijn brillen verkocht...

Onze winkel was recht tegenover de belle-iloise winkel, en de verkoopster kwam op een avond naar ons toe, met de dozen die overdag geopend waren om te proeven, en die nog niet op waren - het was absoluut schattig van haar! We konden niet geloven hoe lekker het was, en zo werden we fans van La Conserverie!

Ik was meteen gefascineerd door de verpakking en de muren van kleurrijke blikken in de winkel: esthetisch heeft la belle-iloise iets wat je elders niet ziet, er is een echte grafische flair. Dus ik zei tegen mezelf: ik wil echt met ze werken... Nou, nu heb ik het gedaan, dus ik ben heel blij! (lacht)

Wat is jouw favoriete belle-iloise recept?

IHier is één recept in het bijzonder waar we dol op zijn: Emietté de maquereau aux herbes et au citron de Menton. We maken er kleine plakjes van voor een goede tv-serie, het is ons kleine pleziertje! Ik kan 's ochtends wakker worden en mijn partij van 4 blikken willen gaan halen zodra ze open zijn! Dat is zelfs wat ik doe in de Marseille boetiek op 55, rue Paradis.

Het is echt het ultieme recept voor mij! En het is zo eenvoudig: je hoeft niets klaar te maken, je maakt het gewoon open en smeert het op brood! Het is een perfecte portie voor een klein tussendoortje of een geïmproviseerd aperitief... Het is fris, en in de mond geeft de Menton citroen een kleine laatste kick - daar hou ik echt van! Bovendien voel ik een beetje regionale trots als ik het proef! (lacht)

Er zit een echt 'Madeleine de Proust'-aspect aan dit recept, dat me doet denken aan die beroemde kerst in Sainte-Maxime toen we belle-iloise ontdekten!

Wat betekent goed eten voor jou? 

Goed eten betekent in de eerste plaats dat je de juiste producten moet kiezen - als je kunt, is locavore eten ideaal! Weten dat het in Frankrijk gemaakt is, dat het goed gemaakt is, met lokaal geproduceerde ingrediënten, is belangrijk voor mij... Als je minder gaat eten, eet dan beter!

En het tweede is natuurlijk de grote tafels! Er gaat niets boven gezellige momenten rond de maaltijd. Ik organiseer graag diners, en nog beter, aperitiefdiners!

Ik vind het typisch leuk om Tartinables voor te stellen omdat je dan geen tijd verspilt achter het fornuis en je de halve avond niet mist! Ik houd van koken, maar ik houd er vooral van als het praktisch is... Ik vind dat je niet alles zelf hoeft te doen, dat er dingen zijn die heel goed gedaan worden door producenten en fabrikanten. Dus zeg ik tegen mezelf: waarom moeilijk doen als mensen het zo goed doen!

TEKENEN/REIZEN

La Calanque, Marie Doazan

Kun je ons iets vertellen over je werk als illustrator? Hoe lang teken je al?

Ik herinner me dat ik altijd heb getekend. Ik sta niet midden in de nacht op om schetsen te maken, maar zodra ik een ideetje heb, zodra ik iets zie dat me interesseert, schrijf ik het op.

Het zijn vaak de kleuren die me het meest aanspreken. Ik vind het heerlijk om op een terras te zitten en mensen voorbij te zien komen: het enige wat je nodig hebt is een vrachtwagen met een mooi blauw zeil en een jus d'orange op het tafeltje ernaast, en de twee kleuren klikken!

Ik teken niet met een lijn zoals een graveur of een technisch of realistisch tekenaar. Ik zeg graag dat ik in de kleur kerf... Ik haal veel van mijn inspiratie uit zeefdrukken, waarbij kleuren over elkaar heen worden gelegd door het effect van transparantie.

Wat ik leuk vind aan tekenen is het vastleggen van stemmingen, momenten in de tijd, zonder noodzakelijkerwijs een personage op de voorgrond te plaatsen...

Heb jij een favoriete tekening?

Er is een tekening waar ik de laatste tijd erg dol op ben: een bos tulpen in een kan pastis, die thuis lag en die ik ongeveer 2 jaar geleden heb getekend.

Ik had toen geen plannen, dus ik begon gewoon te tekenen wat er voor me lag, gewoon voor het plezier! Het stelde me in staat om weer contact te maken op een moment van creatieve instorting, om mijn pols en geest te deblokkeren...

In mijn dagelijks leven heb ik zelden de tijd om persoonlijke illustraties te maken, tekeningen die geen opdrachten zijn, dus ik ben erg gesteld op dit boeket in zijn kan!

De Tulpen, Marie Doazan

Hou je van reizen? Wat betekent reizen voor jou?  

Ik hou van reizen. Er was een tijd dat ik heel veel naar het buitenland reisde, maar 2 jaar geleden kreeg ik een baby, dus tussen Covid en het moederschap ging dat op de rem! Ik reis nu anders: ik ga dichterbij op ontdekkingstocht dan vroeger. Met mijn partner ontdekken we plaatsen om ons heen: het zuidoosten, de Drôme, Noord-Italië...

Voor ons betekent reizen dat we ons onderdompelen in het dagelijkse leven van de plaatsen die we bezoeken en de mensen die er wonen. We gaan bijvoorbeeld graag naar plaatselijke bars, drinken 's ochtends een kopje koffie en horen het plaatselijke dialect, eten specialiteiten... We dompelen ons onder in het plaatselijke leven en proberen zo veel mogelijk op te gaan in de lokale bevolking!

De zomer staat voor de deur. Heb je nog herinneringen aan de zee? Wat is jouw zomerprogramma? 

Mijn recente herinneringen zijn de zomers in Sainte-Maxime, wandelingen tussen de rotsen, ochtenden op het strand waar mijn man vist terwijl ik ernaast zwem! We vertrokken vroeg, met een thermoskan koffie, en er was niemand...

Zwemmen in de zee om 8 uur 's ochtends is een van de beste zomerherinneringen die ik ooit heb gehad! Ik hou van dat gevoel van volledig buiten de tijd te staan, terwijl ik een dagelijks ritme van zomerse ledigheid volg...

Deze zomer ben ik van plan precies hetzelfde te doen, in hetzelfde gebied! Misschien heb ik deze keer meer zandkastelen om samen met mijn kind te maken!

>> Vind Marie Doazan op haar Instagrampagina: mariedoz, en bij Slow galerie, een galerie voor grafische kunst in Parijs op 5 Rue Jean-Pierre Timbaud, waar haar werk sinds 2014 te zien is!

Commande groupée
Bulkbestelling
Start een groepsbestelling en nodig anderen uit om deel te nemen aan uw bestelling. Ze kunnen hun favoriete producten toevoegen voor een gezamenlijke bezorging en besparen op de bezorgkosten.