Viering 90 jaar # 7: Cousinade bij Yvette!

90 jaar bestaan vieren door het verhaal te vertellen van de mannen en vrouwen die belle-iloise hebben gemaakt en nog steeds maken. Hen te ontmoeten, hen vragen te stellen, door hun leven te gaan. Dat is wat we je brengen in foto's en woorden, om samen een moment te delen in dit jubileumjaar.
Voor het 7e portret van het jaar nemen we je mee naar het huis van Yvette in Rennes, waar we zijn uitgenodigd voor een feestelijke proeverij van onze aperitiefrecepten rond een familietafel van 4 generaties!

Gewoon mijn geluk! Op deze late zaterdagochtend scheen de zon aan de Bretonse hemel en hadden we het geluk te zijn uitgenodigd bij Yvette thuis voor een aperitief. We zouden stipt om 11 uur arriveren, zo'n twintig kilometer van Rennes, om het startsein te geven voor de festiviteiten voor de cousinade ter ere van de 30e verjaardag van haar kleindochter Claire. Met onze koffers vol dozen en cadeautjes gingen we op weg naar Rennes in gezelschap van Éric de Bagneux, onze portretfotograaf, die ook uit Quiberon komt!

DE FAMILIE
Yvette, 86, een uitstekende kokkin en een fantastische moeder, grootmoeder en overgrootmoeder, is het oudste lid van een gelukkige stam waarvan de fundamenten eerst werden gelegd door twee zussen en daarna door vijf neven en nichten!
Haar drie kleindochters - Marine, Barbara en Claire - en twee kleinzoons - Alexandre en Victor - nu in de dertig, hebben veel tijd met elkaar doorgebracht tijdens hun jeugd: “al onze vakanties, en zelfs daarbuiten, want we zijn naast elkaar opgegroeid, in Rennes!"
Hoewel sommigen van hen nu naar Bordeaux of Parijs zijn verhuisd, proberen ze er nog steeds bij te zijn voor de familiemaaltijden: “Als we er een missen, vinden we dat echt vervelend!” legt Barbara uit.
De jonge gepensioneerden Nelly en Lionel doen ook hun best om er altijd te zijn, ook al “zijn ze nog minder beschikbaar dan vroeger, ze hebben het altijd druk! “Met de nieuwe aanwinsten en achterkleinkinderen groeit de familie en we komen graag bij elkaar. Het is geweldig om samen te komen!” voegt Nelly, de dochter van Yvette, toe.


Als steunpilaar van de familie heeft Yvette aan hen doorgegeven wat hen bindt: de smaak voor lekkere dingen en een gevoel van kameraadschap. “We zijn een hechte familie, we houden van lekker eten en we hebben één ding gemeen: de belle-iloise!"
Daarom zijn we hier. Fans van onze producten zeggen dat telkens wanneer er een aperitief is, of het nu bij het ene of het andere huis is, “er altijd de belle-iloise is!". En dat is maar goed ook, want we hebben iets meegenomen om hen te plezieren: onze charmante spreads, onze elegante 90e verjaardagsbox en onze geliefde crumbles!
Dus op naar een informele proeverij van onze heerlijke recepten, vergezeld van Keltisch brood, druivenranken uit de tuin en een paar tomaten uit de moestuin. Er rest ons niets anders dan te proosten op Claire's 30e verjaardag, en nu we toch van de partij zijn, ook op de 90e verjaardag van la belle-iloise!


DE BELLE-ILOISE
Yvette was de eerste die de belle-iloise ontdekte. Ze herinnert zich de eerste winkel die ze binnenging:
“Het was aan de Côte... Het was niet in Rennes, want daar waren toen nog geen winkels. De allereerste moet La Baule zijn geweest. We hadden daar net een flat gekocht en ik ontdekte de winkel toevallig op straat. Toen ik de mooie etalage zag, zei ik tegen mezelf: “Kom op, ik ga het proberen”. Ik heb de voorgevels van delicatessenwinkels altijd mooi gevonden en ik ging uit nieuwsgierigheid naar binnen.
- Als dit La Baule is, moet het in 1992 zijn geweest, net 30 jaar geleden, toen Claire werd geboren”, zegt haar schoonzoon Lionel.

Wat Yvette meteen aansprak was “de ruime keuze aan recepten, zodat je kunt genieten van verschillende soorten vis”, en het feit dat het “lekker, heel lekker” was. “Het is echt lekker om het als aperitief te nemen”, voegt ze eraan toe.
Dus liet Yvette haar familie kennismaken met belle-iloise - vertelt ze:
“We aten belle-iloise bij elke gezinsmaaltijd!
- Bij elk aperitief haalt Mamie een blikje...
- En elk jaar bestelt ze ook wat bij de Kerstman!
- Elke kerst is er een geschenkdoos voor de kinderen, voor de kleinkinderen, en de achterkleinkinderen genieten er ook van!
- We hebben thuis allemaal een la vol la belle-iloise doosjes!"
Nelly vervolgt: “Zelfs buiten Kerstmis, als je een klein cadeautje moet maken en je hebt geen ideeën meer, is het praktisch... je hoeft alleen maar naar la belle-iloise te gaan om een klein pakketje, een klein pakje te vinden, en het is altijd een plezier!”

Toen Yvette werd gevraagd wat haar favoriete recept was, aarzelde ze: “Ik ga geen sardientjes zeggen, maar ik ben dol op sardientjes...”.
De kleine Nina van 4 kwam tussenbeide: “Mamie, dis saumon, dis saumon s'il te plaît! Nelly, die naar het goedgevulde blikje kijkt, zegt: “Zalm is een grote hit bij Nina!"
Maar Yvette blijft bij haar klassiekers:
“Sardientjes zijn goed voor het hart. Dus ik moet zeggen dat mijn favoriet de Saint-Georges is!
- We zijn dol op kruimels,” zegt Claire.
- Oh ja, de kruimels! Zanzibar!” roept Jonathan, haar metgezel, uit.
- Antoine, jij eet ze toch ook zo, met een lepel?
- Dat is alles wat ik doe, ik eet ze zo uit het blik, ik hou ervan als ik thuiskom van het werk!"
Julien en Marine voegen eraan toe dat als ze gasten hebben, ze gewoon de blikjes openen en iedereen zichzelf helpt: “Het is echt gezellig! Het mooie is dat de blikjes heel mooi zijn, dus het is een mooie tafel. Ze zijn kleurrijk en zorgen ervoor dat je er zin in krijgt."
Zoveel complimenten op onze 90e verjaardag!


WINKELEN
Yvette is meer een winkelmeisje. Ze ontdekt graag nieuwe etalages en vindt het leuk om herkend te worden in haar dagelijkse winkel, die in Rennes.
“Mensen herkennen me elke keer, dat is echt leuk!” zegt ze, voordat ze zich herinnert: ‘Behalve één keer, toen was het een jongeman’, vervolgt Yvette, ”... het moet een stagiaire zijn geweest!
Er barst gelach los rond de tafel in de zachte herfstzon.
Barbara vervolgt:
“Naar de winkel gaan is heilig!
- De dag dat de winkel in Rennes openging, zei Yvette: “Goed, ik moet naar de rue de Nemours! Wie brengt me?” zegt Julien.
- Als je naar Bordeaux komt, Mamie, gaan we naar die in Bordeaux, die is geweldig!” zegt Victor tegen Yvette.
- Ik vind die in Port du Crouesty echt leuk, met de twee verdiepingen, de zeebries op de vloer... Het is een prachtige winkel!” zegt Barbara.
- We slaan meestal wat in in Saint-Malo,” legt Florence uit.
- Deze zomer kwamen we de belle-iloise tegen in Collioure! Ik zei tegen mezelf: “Kijk! Er is hier ook belle-iloise!” zegt Julien.
- En hetzelfde geldt voor ons in Chambery!” zegt Jonathan. En we hebben onze zoveelste gourmetparty opgegeven!
Ze waarderen allemaal “de kleine naarasts die je in de winkel kunt proeven: zo hebben we nieuwe recepten ontdekt!"

GOED ETEN

De stam van Yvette brengt graag tijd door aan tafel:
“Bij ons thuis duren de maaltijden lang!
- Eerlijk gezegd zitten we met Kerstmis meestal om twee uur 's nachts aan tafel. Daarvoor is er het aperitief met de belle-iloise!
- We eindigen bij zonsopgang, met de belotte en de desserts, die geweldig zijn!
- Mamie is een oude kokkin, dus daarom...
- Deze lunch heb ik roomsoesjes en een petit-duc gemaakt!” vertelt Yvette aan de anderen, die opgetogen zijn.
Yvette is al haar hele leven een professionele kok, net als haar moeder:
“Goed eten is belangrijk. We eten hier allemaal graag goed!
- Dankzij jou hebben we de smaak voor lekkere dingen te pakken gekregen. Eten is een onderdeel van de opvoeding,” vervolgt Marine, onderwijzeres en moeder van een basisschool, die elke dag met de jongste kinderen praat over welzijn en gezond eten.
- Het is waar dat Yvette heel veeleisend is als het gaat om de kwaliteit van de producten, en die eisen hebben we aan ons doorgegeven,” zegt Claire.
- Oh ja, er is geen tolerantie!” bevestigt Victor.
We vragen Yvette hoe je een goed product herkent:
“Soms gewoon door ernaar te kijken, maar ik kijk ook naar de samenstelling...
- Oh ja, als we samen gaan winkelen, besteden we veel tijd aan het lezen van etiketten! bevestigt Marine.
- Het is belangrijk dat het natuurlijk is, zonder toevoegingen,” vervolgt Yvette.
- Daarom hou je van belle-iloise!” antwoordt Julien.
- Je moet weten waar het vandaan komt... Ik koop in het kort: ik ga naar de groenteboer of teler voor fruit en groenten, naar de boerderij voor vlees, ik tuinier zelf: ik kweek bieten, aardappelen, sla, tomaten... en voor eieren en appels brengen mijn vrienden op het platteland ze naar mij!

Julien opende 7 jaar geleden zijn eigen restaurant met zijn chef-kok broer. Voor deze voormalige journalist is “werken in familieverband heilig!"
Julien, ook afkomstig uit het vak, deelt dezelfde visie als Yvette. Hij runt een restaurant in het hart van het historische centrum van Rennes, op een steenworp afstand van de kathedraal: 2 rue des Dames, bekroond met het label “kwaliteitsrestaurant” door het Collège culinaire de France.
“Het is een restaurant met een gezellige sfeer waar mensen weten wat ze eten: alle vis wordt gevangen door Bretonse zeelieden en gekocht bij Bretonse visafslagen. Elke dag krijgen de klanten op hun bord wat ze 's nachts hebben gevangen. Het is supervers en als het op is, is het op”.

BRITTANNIË
Met uitzondering van Jonathan, die uit Limoges komt, is de hele groep geboren in Bretagne. De perfecte gelegenheid om hen te vragen hoe het is om Bretons te zijn, en waar het allemaal om draait:
“De Bretoen kan zich aan elke situatie aanpassen! zegt Barbara.
- Je komt overal Bretonse mensen tegen als je reist! roept Claire uit.
- Ja, we zijn reizigers. We zijn nieuwsgierig naar andere plaatsen,” bevestigt Lionel.
- Dat komt door ons maritieme erfgoed en de vrijheid die daarachter schuilt,” legt Antoine uit.
- Bretoenen zijn harde werkers en doorzetters. We doen de onmogelijke dingen. Uit passie, uit een verlangen om dingen te doen, om ze goed te doen,” vervolgt Lionel.
- Het is altijd goed om Bretoen te zijn. Over het algemeen, als je in een regio aankomt en zegt dat je Bretoens bent, komen de mensen naar je toe en praten met je. We zijn erg welkom! zegt Victor, die wel wat weet omdat hij onlangs naar Bordeaux is verhuisd.
- Ze willen een toast met je drinken!
- Ze willen zien of de Bretoen het tij kan keren!
- In ieder geval denk ik dat we goed eten in Bretagne! besluit Jonathan, een echte Breton door adoptie.

HERINNERINGEN

Claire en Jonathan hebben een gedenkwaardig souvenir om met ons te delen:
“We houden van reizen en omdat onze prioriteit ligt bij het ontdekken van nieuwe landschappen in plaats van uit eten gaan, nemen we altijd doosjes la belle-iloise mee in onze bagage om onszelf tijdens de reis te verwennen.
- Afgelopen zomer namen we er een paar mee naar Noorwegen voor onze roadtrip! We hadden een 100% fornuisreis gepland en Mamie gaf me voor vertrek een paar blikjes la belle-iloise met de woorden “Je moet eten op vakantie!"
- We aten wat voor de Svartisen-gletsjer in Noord-Noorwegen en het was een van onze beste maaltijden ooit!

DE TOEKOMST

Als we hen vragen wat hen hoop geeft voor de toekomst, is Lionel de eerste die zegt: “Voor ons is het de familie. Dat zal altijd onze hoop zijn, samen met Nelly: de kleinkinderen, ze zien opgroeien, tijd met ze doorbrengen, zelfs als ze een beetje ver weg zijn. Genieten van het leven is een goed voornemen voor het jaar.
- Ja, je moet van het leven houden en gelukkig zijn: vooruit gaan, het beter doen, en ondertussen genieten! voegt Julien toe.
- Een beter programma dan naar het nieuws kijken! is Jonathan het mee eens.
- Je moet het bij eenvoudige dingen houden en een leuke tijd hebben met familie en vrienden: ga naar zee, eet goed, drink wat, lach,” besluit Victor.
Nu we halverwege het seizoen zijn, herinnert deze tijd met Yvette en haar familie ons eraan dat niets waardevoller is dan delen en waarderen. Goedaardig en bereisd verwelkomden ze ons met vreugde en sympathie - bedankt voor het lachen!
14.00 uur: het is hoog tijd om ze aan het middageten te laten. De kinderen hebben weer honger en Nina roept “Galette-saucisse, galette-saucisse!"


Foto credits: Éric Frotier de Bagneux / ericfrotierdebagneux.photoshelter.com
