Makis met makreel, citroen-bergamot en dille


Alle ingrediënten
1 blik (118 g) la belle-iloise Lemon bergamot en dille makreelfilets
150 g sushirijst
150 g koud water
2 eetlepels rijstazijn (20 g)
2 snufjes zout
2 snufjes suiker
In de keuken aan de slag!
-
Stap 1Week de rijst 1 uur in koud water en spoel daarna goed af.
-
Stap 2Doe de rijst terug in een pan met koud water, afgedekt, en breng aan de kook.
-
Stap 3Zet het vuur, zonder te roeren en zonder het deksel te verwijderen, 5 minuten op laag en vervolgens 5 minuten op heel laag vuur. Dek af en laat 10 minuten rusten.
-
Stap 4Meng de azijn met het zout en de suiker. Giet de rijst in een grotere bak, besprenkel met de azijn en roer om te combineren. Laat afkoelen.
-
Stap 5Om te voorkomen dat de rijst aan je vingers blijft plakken, moet je ze en het keukengerei regelmatig in een kom lauw water dompelen.
-
Stap 6Leg het Nori-vel op een rolmat.
-
Stap 7Laat de makreelfilets uitlekken en bewaar het sap, snijd ze vervolgens in avocadosticks.
-
Stap 8Leg een laag rijst op het Nori-vel, gevolgd door stukjes vis en avocado om een strook te vormen over de lengte van het vel, ongeveer 4 cm van de rand.
-
Stap 9Rol de mat op en druk voorzichtig in een regelmatige vorm.
-
Stap 1015 minuten koelen
-
Stap 11Snijd met een dun, vochtig mes in plakjes van 2 cm dik.
-
Stap 12Filter het sap uit de makreel en doe het in een kom.
-
Stap 13Serveer de maki met het sap.
Gebruik een rijstkoker om het koken te vergemakkelijken.
Rol de rijst terwijl hij nog warm is zodat hij goed plakt. Om het rollen te vergemakkelijken kun je vershoudfolie tussen het matje en het Nori-vel doen, zodat het makkelijker te vormen is. Je kunt ook een rechthoekige vorm gebruiken.
Je kunt je maki's naar smaak combineren met zoete of hartige sojasaus en wasabi.